Tarjei Vesaas’ debutantpris til M. Seppola Simonsen

NOTIS. Norges mest prestisjefulle debutantpris deles i 2023 ut for 49. gang.

Tarjei Vesaas’ debutantpris for 2022 går til M. Seppola Simonsen. Foto: Heidi Furre / Flamme Forlag

17. mars, dagen etter Kvenfolkets dag, ble det kjent at Tarjei Vesaas’ debutantpris, som deles ut av Den norske Forfatterforenings litterære råd, i år går til M. Seppola Simonsens Hjerteskog, en bok skrevet på både norsk og kvensk. 

Seppola Simonsens dikt taler ut fra en påfallende åpen, hamskiftende posisjon. Diktenes jeg presenterer seg innledningsvis som en mester i forvandling: «Jeg våkner i et hull i isen / sola har jeg aldri sett/ mine første måneder i mørket / en ugle har vokst i meg.» Med det samme blir leseren i tvil om hva slags jeg det dreier seg om – en fisk, en fugl, et menneske? 

Hjerteskog
M. Seppola Simonsen
Flamme Forlag, 2022

Denne evnen til selvforvandling fremstår i diktene som skapende og positiv, men samtidig: Den viser seg underveis å være en eksistensiell nødvendighet foranlediget av en utsatt slekts mulige forsvinning: «Min mor forsvinner / ned i avgrunnen hvor språket tømmes/ hvor min bestemor venter i mørket / stumt kan de finne hverandre/ kjenne grovheten på fingrene / og håpe at de blir de to siste / generasjonene i sluket.»

Det litterære råd skriver i sin begrunnelse for pristildelingen: «Kvener (…) er en av fem nasjonale minoriteter i Norge. I Hjerteskog prøver dikter-jeget å forstå noe om sin historie, sin opprinnelse, sine tradisjoner, og ikke minst sitt nærmest tapte språk. Det fremstår som vesentlig når et skjønnlitterært verk tar opp i seg dette språket, ikke bare for å verne, men for å skape levende kultur.» 

Hvis man vil høre en kraftfull tale av M. Seppola Simonsen om nettopp stillingen til kvensk i Norge, kan man se dette opptaket fra Kulturrådets årskonferanse 2022 (fra 2:06:20).

Prisen deles ut under Den norske Forfatterforenings årsmøte, som går av stabelen i morgen, lørdag 17. mars.

Europa

Vagant er et skandinavisk tidsskrift for kritikk og essayistikk. Tidsskriftet har litteratur som utgangspunkt, tar for seg alle kunstarter og rommer også idédebatt og kulturjournalistikk.

Redaksjonen utgir fire numre i året, i tillegg til ukentlige oppdateringer av nettsiden. Første nummer utkom i 1988. Siden 2017 utgir redaksjonen tidsskriftet på egen hånd. Vi oppfordrer alle lesere til å tegne abonnement på papirutgaven.

Vagant redigeres etter Redaktørplakaten, og er medlem i Eurozine og Norsk tidsskriftforening.