Stök og poesi

Ao – ennah! Stig Larsson gir ut plate med det svenske postpunk-bandet Battle of Santiago.

Etter fjorårets 500 sider lange selvbiografiske roman När det känns att det håller på ta slut (Bonnier, 2012) er det knapt noe vi ikke vet om Stig Larssons privatliv. Rusmisbruk og seksuelle preferanser, vennekretsen og oppveksten i Västerbotten, livet i ettromsleiligheten på Lilla Essingen utenfor Stockholm og de daglige besøkene på nabolagspuben Rosa Drömmar – alt er behørig og ufiltrert beskrevet av det selverklærte geniet. Et lite stykke larssoniana har imidlertid gått klar av de store oppslagene både i Sverige og Norge: samarbeidet med postpunk-bandet Battle of Santiago.

GOD
Stig Larsson / Battle of Santiago: God som en seger över situationerna (Svedjebruk, 2013).

For et par uker siden slapp det lille plateselskapet Svedjebruk – drevet av Johannes Glaumann og Rasmus Thord fra deres respektive kjøkkenbenker – skiva God som en seger över situationerna, en seksten minutter lang innspilling der Larsson leser tekster fra diktsamlingene Ett kommande arbete (1991), Likar (1993) og Matar (1995) akkompagnert av Battle of Santiago. Én dag med øving, og så innspilling dagen etter. Én tagning, uten redigering. Utgitt på vinyl av estetiske grunner, med en kode for digital nedlasting, av praktiske grunner.

Battle of Santiago har tidligere gitt ut 7″-eren A Thousand Arrows og albumet A Lamp of Hope (hør det her) og består av Erik Bystedt, Gareth Smith, Olle Belfrage, Patrik Thorngren og Tomas Ekesiöö, som enten spiller eller har spilt i de mer eller mindre kjente bandene The Horror The Horror, Raging Speedhorn, Quagmire, The Worthy, Mary’s Kids, Victims og Rowdy Ramblers. (Svedjebruk har tidligere utgitt sistnevntes album Blessed by the Tide Turn.) Ideen til God kom i stand etter at Larsson overvar et par konserter med bandet i Stockholm og etter sigende «gillat deras stök».

Betyr så dette at Larsson har gjort vokalist av seg og gått fra poesi til punk? Det ville være en overdrivelse. Med unntak av et drøyt halvminutt mot slutten av plata hører vi aldri Larsson og Battle of Santiago samtidig. (I akkurat dette henseende – men også bare dette – minner God om Larssons samarbeid med den svensk-israelske komponisten Dror Feiler. Deres Poesi Musik (1997) kan høres her.) Innspillingen åpner med at Larsson deklamerer et utdrag fra diktet «Någon är människan i landet», og deretter hører vi vekselvis Larsson lese og korte komposisjoner av bandet. Noen ganger er komposisjonene dempede og plukker opp lydlige motiv fra Larsson, og andre ganger flyr de stökigt av gårde i helt andre retninger; de både «snakker» med diktene og renser luften for poetens stemme.

Larsson hvisker og roper, øker og senker tempoet, snakker til oss og på et tidspunkt synger han nesten: «Ao – aa// Ao – ennah –». Plata slutter der den begynte, med «Någon är människan i landet», som fortjener å siteres i sin helhet:

Någon är människan i landet.
God som en seger över situationerna.
Denne gode någon är det goda som yttras
genom var och en av oss.
Smådjur pulsar ut i solen genom detta;
kom så även du i ett stort avsked!
Vi som måste som människor.
Nattens stjärnor är mörka korinter
då vi inte ska få se något av varann.
Men vi vill ha ljus – död – och fortsätta
att vara människor gående i den sol
som har förenat allt i en död.
Osynligheten är att inte nå,
är när ingen når en.
En osynlighet som är att inte se.
Natt när man ingen ser.
Att lyfta munnen för ett ljus
som har blivit till i ett yttrande
genom någon och var och en, så var en!

Svedjebruk har en liten, men svært allsidig katalog. Blant de rundt ti utgivelsene finner man elektropop, hiphop, svenskspråklig mainstream pop – og en fotobok av Lukas Moodysson. Plateselskapets aller første utgivelse var en spoken word-versjon av Mara Lees debut, diktet Kom (2001), og God som en seger över situationerna er i så måte en tilbakevending til begynnelsen for det Thord i en e-post karakteriserer som «det lilla lilla storbolaget», dvs. et plateselskap som like godt utgir musikk for Svensk Radios lyttere som Vagants lesere.

Utgivelsen er et samarbeid mellom Svedjebruk og Rönnells Antikvariat, Sveriges største antikvariat og et viktig knutepunkt i Stockholms kulturliv, hvor slippfesten fant sted. Ifølge Expressens Björn af Kleen er det nedleggelsestruede antikvariatet «ett sista Shangri-La för Stockholms boksynta».

Vil vi også få høre Larsson m/band på en av vårt lands mange litteraturfestivaler de kommende månedene? Selv om Larsson kanskje ikke ser for seg en fremtidig karriere som rockevokalist, sier det interskandinaviske ryktet at den 58 år gamle forfatteren «grunger» som om det var 1991. Vagant foreslår en liten Norgesturné og krysser fingrene for en gjesteopptreden av Horace Engdahl.

 

Hør en smakebit fra God som en seger över situationerna og få et glimt av den delikate innpakning her. Eller bestill plata fra for eksempel cdon.no.

Europa

Vagant er et skandinavisk tidsskrift for kritikk og essayistikk. Tidsskriftet har litteratur som utgangspunkt, tar for seg alle kunstarter og rommer også idédebatt og kulturjournalistikk.

Redaksjonen utgir fire numre i året, i tillegg til ukentlige oppdateringer av nettsiden. Første nummer utkom i 1988. Siden 2017 utgir redaksjonen tidsskriftet på egen hånd. Vi oppfordrer alle lesere til å tegne abonnement på papirutgaven.

Vagant redigeres etter Redaktørplakaten, og er medlem i Eurozine og Norsk tidsskriftforening.