Solstad i Amerika

Foto: Forlaget Oktober

De fleste lesere med norsk som morsmål vil ha lest eller sett en god del intervjuer med Dag Solstad, med god grunn: Enkelte av dem er blant de mest lesverdige tekstene og mest severdige tv-innslagene i norsk etterkrigstid. Men et intervju av akkurat det slaget som The White Review nå har publisert på nett, har nok ikke mange kommet over tidligere: Denne gangen har Solstad latt seg intervjue skriftlig (for hånd), av forfatteren Sam Riviere, med den vidgjetne Audun Mortensen som språkkyndig mellommann (Solstad kommenterer selv i intervjuet at han ikke behersker andre språk enn norsk). Dermed får de karakteristiske Solstad-omveiene en og annen ekstra vri, som når Solstad vikler seg inn i henvisninger til tidligere svar: «View this in light of my answer to the previous question, to which, in answer to whether I would describe my novels as self-effacing, I said: ‘Yes, yes, absolutely… But what do I mean by that? I do in fact fully agree, firmly, but what does that entail?’ I do in fact fully agree but I don’t want to know anything more. I’m not crossing that line.» Om enn et svar som dette ikke akkurat kan kalles klargjørende, viser det vel at dersom Solstad nå er i ferd med å oppleve et endelig gjennombrudd på det amerikanske bokmarkedet, slik Forlaget Oktober hevder, er det fullt og helt på sitt eget snirklete vis.

Foto: Forlaget Oktober
Europa

Vagant er et skandinavisk tidsskrift for kritikk og essayistikk. Tidsskriftet har litteratur som utgangspunkt, tar for seg alle kunstarter og rommer også idédebatt og kulturjournalistikk.

Redaksjonen utgir fire numre i året, i tillegg til ukentlige oppdateringer av nettsiden. Første nummer utkom i 1988. Siden 2017 utgir redaksjonen tidsskriftet på egen hånd. Vi oppfordrer alle lesere til å tegne abonnement på papirutgaven.

Vagant redigeres etter Redaktørplakaten, og er medlem i Eurozine og Norsk tidsskriftforening.