Pål Norheim (1962–2017)

Pål Norheim på Vagants 25-årsfest. Foto: Øystein Vidnes.
Pål Norheim holder tale under Vagants 25-års jubileumsfest i 2013. Foto: Øystein Vidnes.

Verden er blitt en vagant fattigere.

I går tidlig ble forfatteren, kritikeren og nattevakten Pål Norheim (f. 1962) funnet død på familiehytta ved Tverrvatnet utenfor Mo i Rana, der han dagen før hadde gått tur med brødrene sine og deltatt i livlig samtale utover kvelden. Dødsårsaken er foreløpig ukjent, men det er trolig at han har fått et hjerteinfarkt mens han sov.

Pål Norheim var en av «urvagantene»: Han var medredaktør fra tidsskriftets oppstartsfase i 1988 inntil 1994, og var en av dem som med størst iver viet seg til redaksjonsarbeidet. Han var hoveddrivkraften bak tidsskriftets humorspalte («Vagant light»), oversatte essays fra spansk og tysk, skrev anmeldelser, introduksjoner og essays og var ikke minst en aktiv deltaker i tidsskriftets kollektive tekstarbeid. (Med sin karakteristiske sans for fyndige formuleringer, myntet han det som siden ble mottoet for Vagants redigeringspraksis: «Langsomt blir teksten vår egen.»)

Etter å ha gått ut av redaksjonen, fortsatte Norheim å være aktiv i Vagants sosiale krets. Da tidsskriftet flyttet til Bergen, tok det ikke lang tid før han selv var flyttet til Eidsvågneset, 20 minutter med buss fra redaksjonslokalene; da hovedkvarteret flyttet til Berlin, var han snart jevnlig gjest på kontorterrassen. Han har gjennom alle år bidratt med essays, intervjuer, oversettelser og reiseberetninger i tidsskriftet, og fikk i 2015 sin egen spalte på nett, «Norheims oppdateringer».

Norheims forfatterskap teller ellers romanen Gottfried von Baaders dagbok (Tiden Norsk Forlag, 1998), diktsamlingen Stemmegafler (Tiden Norsk Forlag, 2000), prosasamlingen Z (Gasspedal, 2005) og fragmentsamlingen Oppdateringer (Kolon, 2014). I flere av bøkene sine trekker han veksler på oppveksten som misjonærbarn i Etiopia og en utstrakt reisevirksomhet i Nord-Afrika. Et utvalg oversettelser av Gottfried Benns essays var under arbeid, i tillegg til flere bokprosjekter. Han har i senere år blitt en markant deltaker i den norske Facebook-offentligheten, og skrevet anmeldelser, kronikker og kommentarer for aviser som VG og Morgenbladet.

Vagants nåværende redaksjon lyser fred over en kjær venn og en evig inspirasjonskilde. Våre tanker går til Påls søsken og øvrige familie.

Audun Lindholm,
på vegne av redaksjonen

Minneord vil bli publisert fortløpende.

Et utvalg bidrag av og med Pål Norheim fra arkivet:

«Norheims oppdateringer» – samleside for Pål Norheims faste spalte på nett

«Hvem stakk av med arvesølvet?» – Pål Norheim om kontra-jihadismen (fra Vagant 4/2011)

«Hinsides vått og tørt» – intervju med Henning Hagerup og Pål Norheim i anledning Vagants 25-årsjubileum (fra Vagant 4/2008)

 «© Jesus Christ Soft Ware» – om næringslivets frieri til kulturen  (fra Vagant 1/1991)

 «Bergensbilder» – Pål Norheims fotografier fra det litterære miljøet i Bergen 2006–2008

 

Pål Norheim på Vagants 25-års jubileumsfest i 2013. Foto: Øystein Vidnes.

 

Europa

Vagant er et skandinavisk tidsskrift for kritikk og essayistikk. Tidsskriftet har litteratur som utgangspunkt, tar for seg alle kunstarter og rommer også idédebatt og kulturjournalistikk.

Redaksjonen utgir fire numre i året, i tillegg til ukentlige oppdateringer av nettsiden. Første nummer utkom i 1988. Siden 2017 utgir redaksjonen tidsskriftet på egen hånd. Vi oppfordrer alle lesere til å tegne abonnement på papirutgaven.

Vagant redigeres etter Redaktørplakaten, og er medlem i Eurozine og Norsk tidsskriftforening.