Olav Duun på ny

Olav Duun (1876 – 1939) skal utgis på nytt. Solum Bokvennen har – etter et initiativ fra Grethe Fatima Syéd – fått støtte av Kulturrådet til å gi ut deler av forfatterskapet på nytt. Det har blitt søkt om penger til dette tidligere, senest i 2016, etter at Duun hadde blitt erklært utdatert og kjedelig av Dag Solstad, og det deretter raste en stor debatt om forfatterskapet. Årets søknad fikk tilslag samtidig som Trøndelag Teater setter opp Medmenneske (1929) og Turnéteateret i Trøndelag er aktuelle med Hilderøya (1912). I første omgang har Bokvennen fått penger til å gi ut ti titler. Blant disse er seks forbeholdt romanserien Juvikfolke (1918 – 1923). Fordi både Medmenneske og Menneske og maktene (1938) har opptrådt på pensum på litterære studier i det ganske land, og dermed fortsatt er i sirkulasjon, vil ikke disse titlene bli prioritert i denne omgang. Som initiativtaker vil Syéd stå for de fleste av etterordene hver bok skal utstyres med. Nyutgivelsene vil i tillegg innebære en viss fornyelse av forfatterens språk, også disse utført av Syéd. Samtidig er det et viktig poeng ikke å fjerne seg for mye fra originalen. Det vil derfor bli laget en ord- og begrepsliste, der man kan slå opp intrikate fiskeuttrykk eller andre eventuelle språklige barrierer. Arbeidet går umiddelbart i gang – kanskje kan vi vente oss første utgivelse allerede før jul?

Europa

Vagant er et skandinavisk tidsskrift for kritikk og essayistikk. Tidsskriftet har litteratur som utgangspunkt, tar for seg alle kunstarter og rommer også idédebatt og kulturjournalistikk.

Redaksjonen utgir fire numre i året, i tillegg til ukentlige oppdateringer av nettsiden. Første nummer utkom i 1988. Siden 2017 utgir redaksjonen tidsskriftet på egen hånd. Vi oppfordrer alle lesere til å tegne abonnement på papirutgaven.

Vagant redigeres etter Redaktørplakaten, og er medlem i Eurozine og Norsk tidsskriftforening.