Norheims oppdateringer

Facebook-filosofen blir fast Vagant-spaltist. Vagant publiserer i dag første tekst i den nye spalten «Norheims oppdateringer».

Pål Norheim har vært aktiv som forfatter og kritiker siden slutten av 1980-tallet – i perioden 1988 til 1994 satt han i Vagants redaksjon. På 00-tallet gikk han i Bergens litteraturmiljø under kallenavnet «det vandrende essayet», som skyldtes de pregnante formuleringene han generøst bydde på om alt fra klassikere via samtidshistorie til verdenssituasjonen. De senere årenes skrivevirksomhet har gitt ham et nytt epitet: «Facebook-filosofen» (Morgenbladet 14.08.2014).

Pål Norheim. Foto: Kjetil Bjorvatn.
Pål Norheim. Foto: Kjetil Bjorvatn.

Norheims kjennemerke er å sette hverdagslige hendelser og internasjonale begivenheter inn i en kultur- og idéhistorisk ramme, der samtidsfenomener lyssettes av filosofi og litteratur på et vis man sjeldent ser blant norske kommentatorer. Norheims Facebook-vegg utgjør på sitt beste et idélaboratorium der vidsyn og mangfold hersker. Her pågår debatter for full styrke, med en lang rekke deltakere av alle slag – anført av Norheims sobre skribentholdning, store idéhistoriske vingefang og en uhøytidelig tilnærming til norske mainstream-debatter. Oppdateringene hans ligner nå og da kronikker, andre ganger befinner de seg nærmere aforismen; stundom dreier det seg om biografisk forankrede essays.

Til tross for Norheims mer enn 1500 Facebook-venner og at Kolon i 2014 ga ut samlingen Oppdateringer, er og blir aktiviteten hans på sosiale medier semioffentlig. Vagant ønsker å løfte høydepunktene ut i den større offentligheten, i første omgang ut 2015. «Norheims oppdateringer» vil én til to ganger i måneden publisere epistler, både Facebook-oppdateringer og eksklusive tekster. Spalten er støttet av Fritt Ord.

Les:

6. august, 2015

Første spalte i serien «Norheims oppdateringer»

Hvem stakk av med arvesølvet?

Pål Norheims essay om Anders Behring Breivik, Bat Ye’or og zeitgeisten 2011.

Hinsides vått og tørt

Audun Lindholms intervju med Pål Norheim og Henning Hagerup fra 2010.

Europa

Vagant er et skandinavisk tidsskrift for kritikk og essayistikk. Tidsskriftet har litteratur som utgangspunkt, tar for seg alle kunstarter og rommer også idédebatt og kulturjournalistikk.

Redaksjonen utgir fire numre i året, i tillegg til ukentlige oppdateringer av nettsiden. Første nummer utkom i 1988. Siden 2017 utgir redaksjonen tidsskriftet på egen hånd. Vi oppfordrer alle lesere til å tegne abonnement på papirutgaven.

Vagant redigeres etter Redaktørplakaten, og er medlem i Eurozine og Norsk tidsskriftforening.