«Jeg er ikke fremmed for å slå på stortrommen»

Henning H. Bergsvåg
Henning H. Bergsvåg. Foto: Helge Skodvin

BJØRGVINERS. Poet Henning H. Bergsvåg har nylig lansert sin syvende bok. Han trer samtidig ut av skapet som flamingo.

Henning Bergsvåg
Henning H. Bergsvåg (f. 1974) er poet og festløve og har ledet klubbkonseptet Poesidigg siden 2012. Foto: Helge Skodvin

 Henning H. Bergsvåg, hvordan har det vært å ha lansering på nett?

– Bare det å ha to gode venner på besøk var helt koko deilig. Stuen forvandlet seg til et TV-studio, og jeg hadde en masse angst for hva som foregikk i kommentarfeltet mens vi snakket. Det var et drømmescenario, selvsagt, at så mange så på, og ikke minst at så mange briljante kollegaer og venner fant tid til å lese inn dikt på mobilene sine. Jeg er ikke fremmed for å slå på stortrommen og lage et stort nummer av lanseringer. Mange års arbeid bør kulminere i en gedigen fest. Denne gangen selger jeg utrolig nok bøker, så jeg tipper det hadde en fin effekt.

Hvilket dyr identifiserer du deg med, og hvorfor?

– Flamingoen, soleklart. Den virker som en festglad og bekymringsløs fugl, som liker nattklubber, vågal dancing og longdrinks. Men klart, ligger den dagen derpå alene på en strand i Miami, så kommer nok de dype tankene rekende.

Hvordan utfordrer du helst din litterære komfortsone?

– I min egen skriving. Det er sjelden jeg leser dårlige dikt. Jeg er selv den dårligste poeten jeg leser. Jeg bruker årevis på å slipe ned og forenkle det jeg ønsker å si, til det står og vipper på grensen til det banale og intetsigende. Noen ganger vipper det nok over, for enkelte. Jeg søker det ytterst komplekse, sagt med et enkelt språk, i mer enn én forstand. Da ligger det i sakens natur at jeg må sjanse løs.

Hva slags halv- eller helfabrikata er favoritten din på kjøkkenet?

– På Instagram har jeg en greie der jeg kjører på med mye Dr. Oetker-pizza. Selv om jeg sikkert har spist et halvt tusen av deres mozzarella- og pesto-variant, blir jeg ikke lei. Jeg spiser alt for mye junk. Jeg er ellers den eneste jeg vet om som foretrekker potetskruer fremfor fancy chips.

Hvilket spørsmål har du alltid drømt om å bli stilt?

 – Henning H. Bergsvåg, vi i Kritikerlaget har alle hatt hodet så langt oppe i vår egen endetarm, at vi har unngått å se hvor genialt forfatterskapet ditt faktisk er – vi har derfor laget en nasjonal geni-mester-litteraturpris på én million i ditt navn, vil du akseptere å bli den første til å motta prisen?

Bjørgviners er en fast intervjuspalte der fem spørsmål blir stilt til aktuelle vestlandsforfattere.

Europa

Vagant er et skandinavisk tidsskrift for kritikk og essayistikk. Tidsskriftet har litteratur som utgangspunkt, tar for seg alle kunstarter og rommer også idédebatt og kulturjournalistikk.

Redaksjonen utgir fire numre i året, i tillegg til ukentlige oppdateringer av nettsiden. Første nummer utkom i 1988. Siden 2017 utgir redaksjonen tidsskriftet på egen hånd. Vi oppfordrer alle lesere til å tegne abonnement på papirutgaven.

Vagant redigeres etter Redaktørplakaten, og er medlem i Eurozine og Norsk tidsskriftforening.