NYHETSNOTIS. Nær 42 000 tilskuere har meldt interesse for årets Holbergdebatt.
Nær 42 000 mennesker har via Facebook enten meldt seg på, eller meldt interesse for denne lørdagens kveldsarrangement i regi av Universitetet i Bergen. Mye tyder på at de som arbeider med Holbergprisen, en akademisk æresbevisning for «fremragende forskning innenfor fagområdene humaniora, samfunnsvitenskap, juss og teologi» først delt ut i 2004, er blant dem som har sett mulighetene i den aksellererende digitaliseringen av debattmøter og kulturlivet forøvrig.
At en av deltakerne, Judith Butler, prydet Klassekampens forside dagen før debattmøtet, har sikkert også hjulpet, men først og fremst er nok dette et eksempel på at «globale» debattmøter – der diskusjon mellom profilerte intellektuelle blir strømmet til hele verden i sanntid – i løpet av pandemien er blitt et stort fenomen. Hvor mange av debattantene som skal befinne seg i samme rom under samtalen, er ikke kjent, men arrangørene opplyser om at det som kan tegne til å bli Bergens best besøkte kulturarrangement noensinne, «på grunn av covid-19» er en «direktesendt studio-debatt, ledet fra New York». Judith Butler, Simon Critchley, Glenn Greenwald og Cornel West møtes til disputt ut fra spørsmålet: «Er identitetspolitikk en positiv kraft?»
Kontrasten er stor til den gangen denne notisens forfatter kunne spankulere bort til de konverserende kjempene Perry Anderson og Fredric Jameson (prisvinner i 2008) og be om en autograf etter et tynt besøkt Holbergprisarrangement i Studentsenteret på Nygårdshøyden.