For en ny felleslitteratur!

VAGANT NORDEN er Vagants nordiske kritikerplattform på nett.

«Skal en norsk kritiker kartlegge litterære påvirkninger og hvordan nye ideer og skrivemåter bryter frem, hører dette med: Man må skrive nordisk historie.»

Slik lød det da Vagants ansvarlige redaktør Audun Lindholm og medredaktør Bernhard Ellefsen i 2012 oppsummerte behovet for en fellesnordisk litterær samtale.

Oppfordringen om et nordisk perspektiv på kulturdebatten blir gjentatt i lederen i det kommende Vagant 2/2015 – denne gangen med den begrunnelsen at nivået på diskusjonene dermed kan høynes:

For å opprettholde vitaliteten i ordskiftet om kunst, ideer og litteratur, trenger man mange, ulike og ikke minst kvalifiserte deltakere – flere enn hva små offentligheter som den danske, den norske eller den svenske i dag kan by på, om de isoleres fra hverandre. Om kritikere søker sammen over landegrensene, må de bryne seg på hverandre og oppgi de altfor inneforståtte kodene og fellesnevnerne – dermed kan man også åpne kritikken for flere.

Vagant har i en årrekke publisert tverrnordisk kritikk. I år har redaksjonen opprettet en egen nettplattform for å synliggjøre lesningene over landegrensene: Under fanen VAGANT NORDEN publiseres tekster av kritikere med hele Norden som virkefelt.

Her vil det gjennom hele 2015 bli publisert anmeldelser, essays, reportasjer, kommentarer og intervjuer av de faste skribentene Arne Borge (N), Susanne Christensen (DK/NO), Ulf Eriksson (S), Joni Hyvönen (S), Olaf Haagensen (N), Harald Voetmann (DK) og Hjalti Snær Ægisson (ISL).

Flere nye tekster kan allerede leses på vagant.no.

I anledning 50-årsdagen for forfatteren Preben Major Sørensens debut Ildmesteren gjorde VAGANT NORDENs faste danske bidragsyter, forfatteren Harald Voetmann et intervju med ham. Intervjuet dreier seg blant annet om den nye boken Barnet, som ifølge Major Sørensen selv uttrykker et «raseri over det med at skulle ‹blive til noget› her i tilværelsen»:

Det er jo virkelig latterligt. Når man tænker på, at der er to muligheder – enten at vi bliver helt udslettet, eller at der sker det ubegribelige, som vi slet ikke kan forestille os: at vi kommer i Helvede, i Skærsilden eller at vi ender i et Paradis, som vi måske slet ikke ved af er et Paradis – så er det jo groteskt at være så optaget af at blive til noget her i livet. Latterligt!

Ulf Eriksson, svensk forfatter, kritiker og fast bidragsyter til VAGANT NORDEN, leser Nordisk Råds-nominerte Kristine Næss’ Bare et menneske som en mørk og humoristisk roman. Ifølge Eriksson beskriver boken gjennomgående «hur samhället, inte minst media tornar upp sig omkring oss och hotar att förlama oss i våra försök att iscensätta och genomleva vår egen unika utopi, vars ofrånkomliga ofullbordan är den enda frihet vi har».

Hjalti Snær Ægisson spør hvorfor politikerne på Island med ett har begynt å kanonisere litteratur uten å lene seg på det litterære miljøet, Olaf Haagensen tydeliggjør i sin anmeldelse av Tor Eystein Øverås’ Hva er et essay (2015) begrensningene i norske forfatteres dyrking av den informale essaytradisjonen, Joni Hyvönen fremhever den relasjonelle poetikken til den danske forfatteren og litteraturviteren Martin Glaz Serup, Jakob Paludan Wogensen rapporterer fra ærlighetsdiskusjonene som ble ført på kurset Tag og læs! – det litterære Københavns feriekoloni på Testrup Højskole i Jylland og Arne Borge kartlegger generasjonskonfliktene i Sivert Nesbøs forfatterskap.

I nettarkivet finnes også en intervjuserie om dansk litteratur som Jakob Paludan Wogensen og Christian Johannes Idskov gjorde rundt årsskiftet og en enquête om Stig Larssons roman När det känns att det håller på ta slut (2013), med bidrag fra den danske forfatteren Jeppe Brixvold og de norske forfatterne Gunstein Bakke, Eivind Buene og Øystein Vidnes.

2/2015 er ute 6. juni og kan forhåndsbestilles her.

VAGANT NORDEN er støttet av:

fritt_ord_logo_blaa

nord_nkf_s_600rgb

 

 

 

 

Jevnlig sender Vagant ut et nyhetsbrev med lenker til saker på nettsiden og informasjon om relevante arrangementer. Vil du holde deg oppdatert? Registrer e-postadressen din under. Vi videreformidler den selvsagt ikke.

E-postadresse:

Europa

Vagant er et skandinavisk tidsskrift for kritikk og essayistikk. Tidsskriftet har litteratur som utgangspunkt, tar for seg alle kunstarter og rommer også idédebatt og kulturjournalistikk.

Redaksjonen utgir fire numre i året, i tillegg til ukentlige oppdateringer av nettsiden. Første nummer utkom i 1988. Siden 2017 utgir redaksjonen tidsskriftet på egen hånd. Vi oppfordrer alle lesere til å tegne abonnement på papirutgaven.

Vagant redigeres etter Redaktørplakaten, og er medlem i Eurozine og Norsk tidsskriftforening.