8. mars i Bergen

Kvinnedagen er blant årets travleste dagene i bybildet. I år faller den i tillegg på en fredag, og flere arrangører har tatt i et ekstra tak. For de som liker usunn frokost kombinert med intellektuellestimuli, arrangerer Akademika på Studentsenteret og Rødt Bergen 10:30 en samtale mellom Sofie Marhaug og Eirin Eikefjord om kjønnsforskjeller og abortloven, hvor det blir servering av kake og brus. Ved (sen) lunsjtid, klokken 14:15, inviterer Universitetsbiblioteket til samtalen «Women in Research» i Realfagsbygget, hvor kvinners erfaringer fra naturfaglig forskning vil være hovedtema. Omtrent samtidig, klokken 15:00, inviterer Batteriet Vest Norge til paroleverksted i Kong Oscars gate.

hovedarrangementet på Torgallmenningen klokken 17:00 er Razikas Marie Amdam konferansier, og det blir appeller fra Sara Bell, Bushra Ishaq, Hanne Heszlein-Lossius og Mette Løkeland. Det påfølgende toget tar i år en annen rute enn den vanlige, som har gått opp Olav Kyrresgate, og svingt seg fram til Scandic ved kinoen. I år vil det offisielle programmet til 8. mars-komiteen fortsette i Grand Selskapslokaler, så også erfarne toggåere får bryne seg på en ny og spennende rute til det nye målet.

Etter toget blir det mer avansert, og folk mer splittet. 8. mars-komiteens program på Grand begynner 18:30, med sang, paneldebatt, «soups & stories» og dikt, så vel som kåringen av Bergens tøffeste jente. 21:00 kommer Sofie Hamre og spiller konsert, og etterpå blir det «DJ, fest og jubalong».

Også Bergens Tidende melder seg på: De inviterer til helaften i Bergens nyeste konsertlokale, Underlig. Også her braker det løs 18:30. Dit kommer førstkulturpodcasten Republikken, med Ketil Ullebø, Guro Holm Bergersen, Brit Aksnes og Razikas Embla Karidotter. Så følger en konsert med Bergens nye stjerneskudd, Amalie Holt Kleive, før det til slutt blir debatt om  foreldrepermisjon.

Klokken 19:00 inviterer Venstrealliansen UiB og Cornerteateret til presentasjonsformen Pecha Kucha og feministisk festkveld. Venstrealliansen åpner med debatt om familiepolitikk, før Pecha KuchaBergen gir ordet til åtte ulike kvinner med korte multimediepresentasjoner – samt musikk med bandet Catguns and Horsetails. Etter det blir det konsert med Sofie Hamre, som da formodentlig har gjort seg ferdig på Grand.

Samtidig, klokken 19:00, begynner et annet arrangement på Kunsthuset Wendelboe på Engen. Her inviterer de tre Nerdrum-elevene Turid Spildo, Cathrine Bergsrud og Helene Knoop til utstillingen «Kvinner maler menn». Den musikalske åpningen blir ved Bergen Operakor.

En time senere, klokken 20:00, kommer Guri Solberg og podcasten Bra Damer til Lille Ole Bull Scene. Dit kommer også Norske Kvinners Sanitetsforening, i tillegg til Olaug Nilssen, Marie Amdam, Christine Hope, ordfører Marte M. Pederson og fødselslege Agnethe Lund. Klokken 20:00 åpner også Johanneskirken dørene til 8. mars-gudstjeneste – her skal prest Sunniva Gylver preke om kvinnemangfold, og artist Marthe Wang skal synge. Etter gudstjenesten kan en få servert «lett kirkekaffi». 

Klokken 20:30 inviterer tidsskriftet Fett og Konsept X til «minifettival» på Østre. Her slippes det nye nummeret, med tema «Penger», og fettivalens panelsamtale handler om karrierestigen for kvinner. Det bllir også pop-up-utstilling med Renate Karin, og konserter ved artister som Stina Haveland, Miriam Tumyr og Lekende Lett. I tillegg kommer Konsept X sine seks Djer, og lover fest.

Også Kvarteret slår til – i år med gjengangerkonseptet HELHUS: på hele huset kan man se ulike feministiske innlslag. De åpner dørene 21:00, og da inviterer Guro Kleveland til foredraget «Likestilling i kunst», Christine Jentoft til «Kvinnelig/ukvinnelig» og Skeiv Ungdom presenterer «Skeiv håndbok». Utover kvelden dukker skamløshet, borgerlig feminisme og slampoesi opp, det blir sminkeverksted og flere konserter – siste arrangement begynner 00:30.

I tillegg har partiene Rødt, SV, Ap, Venstre og Høyre, så vel som organisasjonene FRI og Skeiv Ungdom, egne opplegg for dagen. Mot slutten av kvelden, klokken 20:00, inviterer Fincken til visning av RuPauls DragRace. Kvelden kan for eksempel avsluttes på Kvinnedagen på Legal, hvor det er åpent helt til 03:00. Gode sjanser for en brå start på helgen, med andre ord.

Europa

Vagant er et skandinavisk tidsskrift for kritikk og essayistikk. Tidsskriftet har litteratur som utgangspunkt, tar for seg alle kunstarter og rommer også idédebatt og kulturjournalistikk.

Redaksjonen utgir fire numre i året, i tillegg til ukentlige oppdateringer av nettsiden. Første nummer utkom i 1988. Siden 2017 utgir redaksjonen tidsskriftet på egen hånd. Vi oppfordrer alle lesere til å tegne abonnement på papirutgaven.

Vagant redigeres etter Redaktørplakaten, og er medlem i Eurozine og Norsk tidsskriftforening.