Žižek den farlige

NOTIS. Slavoj Žižek møter Tyler Cowen i årets Holberg-debatt.

Som et ledd i strategien med å holde seg interessant og tilstedeværende utenfor prisutdelingssesongen, inviterer Holbergprisen hvert år til debatt med utvalgte stjerneakademikere. I år er de inviterte Slavoj Žižek, den kjente slovenske kommunisten, og den amerikanske økonomen Tyler Cowen. I arrangementet beskrives Žižek som «vestens farligste filosof», der vi tolker «det farlige» til å være kommunismens subversive potensial – særlig nå som til og med amerikanske politikere de senere årene har begynt å ta til orde for såkalt «demokratisk sosialisme». Etter å ha holdt et innlegg om hvorfor han fremdeles er kommunist, skal Žižek møte Cowen, etter sigende «en innflytelsesrik høyresideblogger», til enten samtale eller debatt. Mye peker mot sistnevnte.

Om ikke annet er de enige om å møtes lørdag 7. desember klokka 15:00 i Universitetsaulaen på Nygårdshøyden i Bergen.

Europa

Vagant er et skandinavisk tidsskrift for kritikk og essayistikk. Tidsskriftet har litteratur som utgangspunkt, tar for seg alle kunstarter og rommer også idédebatt og kulturjournalistikk.

Redaksjonen utgir fire numre i året, i tillegg til ukentlige oppdateringer av nettsiden. Første nummer utkom i 1988. Siden 2017 utgir redaksjonen tidsskriftet på egen hånd. Vi oppfordrer alle lesere til å tegne abonnement på papirutgaven.

Vagant redigeres etter Redaktørplakaten, og er medlem i Eurozine og Norsk tidsskriftforening.