Nye netteksklusive tekster hver uke. Tegn abonnement og få fire papirutgaver i året

Tomas Forser (1943–2020)

«I 1900-talets litteraturhistoria är kritiken ett eftersatt kapitel – inte minst i framställningarna av den svenska litteraturen.» Slik begynner et av avsnittene i Tomas Forsers Kritik av kritiken (2002) – et pionérverk om 1900-tallets svenske litteraturkritikk. Mandag 9. november døde Tomas Forser av kreft, 77 år gammel, bare få måneder etter at han fikk diagnosen. Med sin unike kunnskap, sin generøse tilstedeværelse og sine skarpe vurderinger har han utgjort et peilepunkt i ordskiftet om moderne skandinavisk teater og litteratur.

Tomas Forsers bok om 1900-tallets svenske litteraturkritikk (2002).

I Vagants spalter har Forser skrevet om blant annet Therese Bjørneboes kritiske virke, og i flere år brukte redaksjonen i annonser for tidsskriftet sitater fra en dobbeltanmeldelse han i 2014 skrev i Morgenbladet av Vinduet og Vagant.

Forser rakk å bli professor emeritus i litteraturvitenskap ved Göteborgs universitet, etter flere år som kulturredaktør i Göteborgs-Posten. I 2007 var han redaktør for storverket Ny svensk teaterhistoria i tre bind.

Redaksjonen vil minnes Tomas Forser for hans entusiastiske, ydmyke og varmt oppmuntrende omtaler og e-poster, og fortsette å la seg inspirere av tekstene hans i årene som kommer.

Audun Lindholm

Audun Lindholm

Ansvarlig redaktør i Vagant. Født 1980.
audun.lindholm@vagant.no