3/2022

Vagant 3/2022 presenterer en rekke ulike eksempler på hvordan litteratur kan vitne om historiske erfaringer. Mats O. Svensson tar for seg en antologi med ukrainske dikt og essays skrevet etter Russlands invasjon 24. februar i år, mens Arild Linneberg skriver om Mazdak Shafieians roman Skinnende døde, som skildrer en oppvekst i Iran under krigen mellom Iran og Irak fra 1980 til 1988. Ingunn Lunde har oversatt en novelle av Sergej Lebedev om det russiske militærets brutalitet og den enorme avstanden mellom makten og folket, sentrum og periferien. Ragnild Lome løfter frem den i dag lite omtalte forfatteren Vigdis Stokkelien (1934–2005), og diskuterer hvordan hun maktet å skape offentlig debatt om sjømenns arbeidsvilkår gjennom romanen Granaten (1969). Også Johanne Elster Hansons artikkel om Malcolm Lowrys besettelse av Nordahl Grieg tar utgangspunkt i maritime erfaringer: Begge forfatteres debutromaner tok for seg livet på havet, og Lowry skulle i en lang rekke tekster legge ut henspillinger på Griegs biografi. Nummeret inneholder også faste spalter og et knippe bokanmeldelser.


Leder

Notiser
Denna gång måsta vi lyssna
Kriget har fått ukrainska poeter att sjunga samma sånger. En ny antologi visar att det inte utesluter en mängd självständiga stämmor.
Mats O. Svensson

Faste spalter
Eksponert
Sørgefilter
Andre menneskers sorg kan være en selsom og lærerik affære.
Eivind Senneset

Sporten
Maskiner og menneskedukker
Hvordan analkugler fik en plads i skakkens historie.
Kasper Lyngholm Larsen

Flugtlinjer
At blive til Ovartaci
Ovartaci skar næsen af sig og drømte om smilende katte­ gudinder. Brian Benjamin Hansen undersøger i en ny bog fællestrækkene mellem psykose og animistisk selvforståelse hos den danske kunstner.
Susanne Christensen

Hovedsaker

Hoo
Sergej Lebedev

Nå vi døde våkner
En russisk­ortodoks 1800­-talls­-filosof er blitt gjenoppdaget som en profet for strømninger som transhumanisme, nye rom­ kappløp og antropocentesen.
Beate Petersen og Eirik Høyer Leivestad

Når menneskeligheten fraktes bort
Vigdis Stokkelien beskrev sjømenns arbeidsvilkår i romanen Granaten (1969). En filmatisering sju år senere satte fyr på den politiske debatten.
Ragnild Lome

En ren besettelse
Malcolm Lowry idealiserte Nordahl Grieg. Man kan finne spor etter nordmannens liv og verk i hele Lowrys forfatterskap.
Johanne Elster Hanson

Boka som nektar å kvile
Fernando Pessoa prøvde å fange uroa til det moderne mennesket i skrift. Resultatet blei eit papirkaos som unndrar seg all systematisering.
Øystein Vidnes

Frå Uroas bok
Fernando Pessoa

Bokanmeldelser

Kasper Lyngholm Larsen om Harald Voetmann: Parasitbreve & Hæterbreve

Arild Linneberg om Mazdak Shafieian: Skinnende døde

Kasper Lyngholm Larsen om Pernille Abd-El Dayem: Omsorgsdage

Mats O. Svensson om Steve Sem-Sandberg: Oceanien

Johanne Elster Hanson om Håkon F. Høydal: Abida Raja. Frihetens øyeblikk

Joni Hyvönen om Ragnhild Evang Reinton: Benjamins Baudelaire: Om å lese litterære tekster

Johanne Elster Hanson om Ellen Støkken Dahl: I seng med fienden eller Venus’ forbannelser: Skrekkelige fortellinger om kjønnssykdommer

Europa

Vagant er et skandinavisk tidsskrift for kritikk og essayistikk. Tidsskriftet har litteratur som utgangspunkt, tar for seg alle kunstarter og rommer også idédebatt og kulturjournalistikk.

Redaksjonen utgir fire numre i året, i tillegg til ukentlige oppdateringer av nettsiden. Første nummer utkom i 1988. Siden 2017 utgir redaksjonen tidsskriftet på egen hånd. Vi oppfordrer alle lesere til å tegne abonnement på papirutgaven.

Vagant redigeres etter Redaktørplakaten, og er medlem i Eurozine og Norsk tidsskriftforening.