Nye netteksklusive tekster hver uke. Tegn abonnement og få fire papirutgaver i året

Vinterkunst

I november åpner to nye utstillinger på KODE. I Ole Jørgen Ness’ (f. 1961) Flat Acryllic kan publikum selv bevitne verkets tilblivelse: Kunstneren skal nemlig male et akrylmaleri på gulvet i KODEs Tårnsal i ulike perioder fra 3. november og fram mot 24. februar. Flat Acryllic skal ifølge kunstneren tilby en «ren opplevelse i den enkeltes bevissthet» – en kommentar til at dødsangst vanligvis behandles med det han kaller «bevissthetsreduksjon».

Vanessa Bairds (f. 1963) bejublede You Are Something Else, som tidligere er vist i Oslo, suppleres på KODE av en samarbeidsutstilling mellom Baird og Mette K. Hellenes (f. 1964). Baird er særlig kjent for bestillingsverket To Everything There is a Season, som egentlig var tiltenkt Regjeringskvartalet i Oslo, men ble avvist på grunn av «frykt for reaksjoner hos de ansatte», som det heter i KODEs pressemelding. You Are Something Else ble på sin side i fjor høst kalt «et av de viktigste kunstverkene i nyere tid» av Kjetil Røed i Aftenposten, og Lars Elton i Dagsavisen skrev at det er «[s]å bra at hun konkurrerer med Hokusai». I samarbeidsutstillingen med Hellenes presenteres et utvalg selvportretter av de to kunstnerne. Begge utstillinger beskrives av KODE som samfunnskommenterende, men foreløpig har ingen regjeringsmedlemmer uttalt sin bekymring.

Når og hvor: 3. november–24. februar, KODE 4, Tårnsalen (Ness).

Når og hvor: 9. november–3. februar, KODE 2, Stenersensalen (Baird og Hellenes).

Oda Vige Helle

Oda Vige Helle

Oda Vige Helle, f. 1992, har en lektorgrad i nordisk fra Universitetet i Bergen. Hun jobber som journalist for vagant.no og redaksjonsleder for Fett i Bergen.