Nye netteksklusive tekster hver uke. Tegn abonnement og få fire papirutgaver i året

Vinterkunst

I november åpner to nye utstillinger på KODE. I Ole Jørgen Ness’ (f. 1961) Flat Acryllic kan publikum selv bevitne verkets tilblivelse: Kunstneren skal nemlig male et akrylmaleri på gulvet i KODEs Tårnsal i ulike perioder fra 3. november og fram mot 24. februar. Flat Acryllic skal ifølge kunstneren tilby en «ren opplevelse i den enkeltes bevissthet» – en kommentar til at dødsangst vanligvis behandles med det han kaller «bevissthetsreduksjon».

Vanessa Bairds (f. 1963) bejublede You Are Something Else, som tidligere er vist i Oslo, suppleres på KODE av en samarbeidsutstilling mellom Baird og Mette K. Hellenes (f. 1964). Baird er særlig kjent for bestillingsverket To Everything There is a Season, som egentlig var tiltenkt Regjeringskvartalet i Oslo, men ble avvist på grunn av «frykt for reaksjoner hos de ansatte», som det heter i KODEs pressemelding. You Are Something Else ble på sin side i fjor høst kalt «et av de viktigste kunstverkene i nyere tid» av Kjetil Røed i Aftenposten, og Lars Elton i Dagsavisen skrev at det er «[s]å bra at hun konkurrerer med Hokusai». I samarbeidsutstillingen med Hellenes presenteres et utvalg selvportretter av de to kunstnerne. Begge utstillinger beskrives av KODE som samfunnskommenterende, men foreløpig har ingen regjeringsmedlemmer uttalt sin bekymring.

Når og hvor: 3. november–24. februar, KODE 4, Tårnsalen (Ness).

Når og hvor: 9. november–3. februar, KODE 2, Stenersensalen (Baird og Hellenes).

Oda Vige Helle

Oda Vige Helle

Oda Vige Helle, f. 1992, er masterstudent i nordisk litteratur ved Universitetet i Bergen. Hun jobber som journalist for vagant.no og kritiker for Bergens Tidende.

Abonnér på Vagant!Og få bladet sendt rett hjem til deg

Prisene gjelder for ett års abonnement, fire utgaver, og inkluderer porto. 

Les mer