Vinterkunst

I november åpner to nye utstillinger på KODE. I Ole Jørgen Ness’ (f. 1961) Flat Acryllic kan publikum selv bevitne verkets tilblivelse: Kunstneren skal nemlig male et akrylmaleri på gulvet i KODEs Tårnsal i ulike perioder fra 3. november og fram mot 24. februar. Flat Acryllic skal ifølge kunstneren tilby en «ren opplevelse i den enkeltes bevissthet» – en kommentar til at dødsangst vanligvis behandles med det han kaller «bevissthetsreduksjon».

Vanessa Bairds (f. 1963) bejublede You Are Something Else, som tidligere er vist i Oslo, suppleres på KODE av en samarbeidsutstilling mellom Baird og Mette K. Hellenes (f. 1964). Baird er særlig kjent for bestillingsverket To Everything There is a Season, som egentlig var tiltenkt Regjeringskvartalet i Oslo, men ble avvist på grunn av «frykt for reaksjoner hos de ansatte», som det heter i KODEs pressemelding. You Are Something Else ble på sin side i fjor høst kalt «et av de viktigste kunstverkene i nyere tid» av Kjetil Røed i Aftenposten, og Lars Elton i Dagsavisen skrev at det er «[s]å bra at hun konkurrerer med Hokusai». I samarbeidsutstillingen med Hellenes presenteres et utvalg selvportretter av de to kunstnerne. Begge utstillinger beskrives av KODE som samfunnskommenterende, men foreløpig har ingen regjeringsmedlemmer uttalt sin bekymring.

Når og hvor: 3. november–24. februar, KODE 4, Tårnsalen (Ness).

Når og hvor: 9. november–3. februar, KODE 2, Stenersensalen (Baird og Hellenes).

Europa

Vagant er et skandinavisk tidsskrift for kritikk og essayistikk. Tidsskriftet har litteratur som utgangspunkt, tar for seg alle kunstarter og rommer også idédebatt og kulturjournalistikk.

Redaksjonen utgir fire numre i året, i tillegg til ukentlige oppdateringer av nettsiden. Første nummer utkom i 1988. Siden 2017 utgir redaksjonen tidsskriftet på egen hånd. Vi oppfordrer alle lesere til å tegne abonnement på papirutgaven.

Vagant redigeres etter Redaktørplakaten, og er medlem i Eurozine og Norsk tidsskriftforening.