Fem måneder etter at Ian Buruma forlot stillingen som redaktør i The New York Review of Books, er den nå fylt igjen. Emily Greenhouse og Gabriel Winslow-Yost har blitt utpekt som redaktører, mens Daniel Mendelsohn trer inn i en nyopprettet stilling som «editor at large». Mye tyder på at Mendelsohns stilling kommer til å være overordnet, men tilbaketrukket – ifølge John Williams i The New York Times resonnerer denne maktfordelingen med tidsskriftets historie. Williams trekker fram at grunnleggerne fra 1963, Robert Silvers og Barbara Epstein, også redigerte bladet sammen fram til Epsteins død i 2006. Da Silvers døde i 2017, tok Ian Buruma over, men sluttet etter voldsomme protester mot et essay om #metoo-bevegelsen av Jian Gomeshi, som Buruma forsvarte i flere intervjuer. Ved Silvers’ død ble den veldedige organisasjonen Robert B. Silvers Foundation skapt, hvor Silvers via testament gjorde Mendelsohn til direktør. Den senere utnevnelsen til redaktør skjer etter at Mendelsohn i en årrekke har skrevet bøker, undervist på universitetsnivå, skrevet kritikk og essays og både fått oversatt og selv oversatt bøker – så vel som å ha lært seg norsk og hatt twittersamtaler med norske kritikere. Norgesvennen får godt selskap i NYRB. Emily Greenhouse har inntil nylig vært redaktør i The New Yorker, men har i likhet med Gabriel Winslow-Yost erfaring fra The New York Review of Books. Winslow-Yost har arbeidet for tidsskriftet i ti år. Mendelsohn uttaler at ansettelsen av de to er å «return the Review to its founding stance». Dermed virker det som om alle hjerter gleder seg.

Oda Vige Helle
Oda Vige Helle, f. 1992, har en lektorgrad i nordisk fra Universitetet i Bergen. Hun jobber som journalist for vagant.no og redaksjonsleder for Fett i Bergen.
Mannen som ville vara McQueen
KOMMENTAR. I sin senaste film skildrar Quentin Tarantino en kulturell övergångsfas där förlorarna ges den chans som de inte fick.
Rifter i fælleskroppen
ESSAY. Ingen bryder sig i dag om støjen i samfundets fællesrum. I smarttelefonens tidsalder skal vi bare bygges ind i vores egne bobler.
Brexitgeneralen
KOMMENTAR. Først Brexit, så det ydre rum. Boris Johnsons nye chefstrateg har store planer for menneskeheden.
Det amerikanske forfald
KOMMENTAR. USA er flænset op af paranoia og politiske vrangforestillinger. Er der en fremtid for trumpismen efter frelserens fald?
Frihedens mugne bagside
ANMELDELSE. Helle Helle giver gamle paradokser et nyt design og cementerer sin position som mesterskildrer af prekariatets følelsesliv.
Politisk journalistikk for det 21. århundret?
ENQUÊTE. 4. januar blir det avgjort om Julian Assange skal utleveres til USA. Seks meningsytringer om WikiLeaks’ virksomhet.
I skuggan av den tyska återföreningen
RECENSION. Bland rivningskåkar och källarbarer glittrar det förflutna till. 30 år efter Tysklands återförening har Lutz Seiler skrivit en roman om Berlin, murens fall och drömmen om att bli poet.
Et olieeventyr: Da Rasmus Klump reddede julen
KOMMENTAR. I 1955 reddede Rasmus Klump og hans venner julen med en kande olie. 65 år senere vender tidsbilledet: Danmarks rigdomskilde skal lukkes.
Lyktene tennes
JULEANBEFALINGER. Fra oss til dere: Vagants redaktører og skribenter oppsummerer 2020 i ord og bilder.