Norgesvenn blir NYRB-redaktør

Fem måneder etter at Ian Buruma forlot stillingen som redaktør i The New York Review of Books, er den nå fylt igjen. Emily Greenhouse og Gabriel Winslow-Yost har blitt utpekt som redaktører, mens Daniel Mendelsohn trer inn i en nyopprettet stilling som «editor at large». Mye tyder på at Mendelsohns stilling kommer til å være overordnet, men tilbaketrukket – ifølge John Williams i The New York Times resonnerer denne maktfordelingen med tidsskriftets historie. Williams trekker fram at grunnleggerne fra 1963, Robert Silvers og Barbara Epstein, også redigerte bladet sammen fram til Epsteins død i 2006. Da Silvers døde i 2017, tok Ian Buruma over, men sluttet etter voldsomme protester mot et essay om #metoo-bevegelsen av Jian Gomeshi, som Buruma forsvarte i flere intervjuer. Ved Silvers’ død ble den veldedige organisasjonen Robert B. Silvers Foundation skapt, hvor Silvers via testament gjorde Mendelsohn til direktør. Den senere utnevnelsen til redaktør skjer etter at Mendelsohn i en årrekke har skrevet bøker, undervist på universitetsnivå, skrevet kritikk og essays og både fått oversatt og selv oversatt bøker – så vel som å ha lært seg norsk og hatt twittersamtaler med norske kritikere. Norgesvennen får godt selskap i NYRB. Emily Greenhouse har inntil nylig vært redaktør i The New Yorker, men har i likhet med Gabriel Winslow-Yost erfaring fra The New York Review of Books. Winslow-Yost har arbeidet for tidsskriftet i ti år. Mendelsohn uttaler at ansettelsen av de to er å «return the Review to its founding stance». Dermed virker det som om alle hjerter gleder seg.

Europa

Vagant er et skandinavisk tidsskrift for kritikk og essayistikk. Tidsskriftet har litteratur som utgangspunkt, tar for seg alle kunstarter og rommer også idédebatt og kulturjournalistikk.

Redaksjonen utgir fire numre i året, i tillegg til ukentlige oppdateringer av nettsiden. Første nummer utkom i 1988. Siden 2017 utgir redaksjonen tidsskriftet på egen hånd. Vi oppfordrer alle lesere til å tegne abonnement på papirutgaven.

Vagant redigeres etter Redaktørplakaten, og er medlem i Eurozine og Norsk tidsskriftforening.