Nedreaas-seminar på Litteraturhuset

Torborg Nedreaas (1906–1987) skrev oppvekstskildringer og om måneskinn, var kontroversiell og tabuorientert (NRK måtte stanse sendingen av et radiokåseri i 1975), drakk sjampanje og spiste østers i selskap med siamesiske katter, og blir nå løftet fram på et seminar på Litteraturhuset i Bergen. På tross av at hun var en viktig og banebrytende forfatter på 1900-tallet, har bergensforfatteren i dag få lesere, noe Torborg Nedreaas-selskapet jobber for å få endret på. Torsdag 27. september arrangerer de en samtale mellom forfatter Gunnar Staalesen, professor Irene Iversen og førsteamanuensis Anemari Neple om forfatterskapet, og fredag og lørdag blir det forelesningsrekker på dagtid og arrangementer på kveldstid. Dit kommer blant andre Frode Lerum Boasson, Per Buvik, Christine Hamm, Kari Jegerstedt, Sofie Marhaug, Ingri Løkholm Ramberg, Torill Steinfeld og Tiril Broch Aakre. Kanskje serverer også Colonialen på huset østers (de har i alle fall blåskjell), men de siamesiske kattene må man nok ta med selv.

Når og hvor: 27.–29. september på Litteraturhuset i Bergen.

Europa

Vagant er et skandinavisk tidsskrift for kritikk og essayistikk. Tidsskriftet har litteratur som utgangspunkt, tar for seg alle kunstarter og rommer også idédebatt og kulturjournalistikk.

Redaksjonen utgir fire numre i året, i tillegg til ukentlige oppdateringer av nettsiden. Første nummer utkom i 1988. Siden 2017 utgir redaksjonen tidsskriftet på egen hånd. Vi oppfordrer alle lesere til å tegne abonnement på papirutgaven.

Vagant redigeres etter Redaktørplakaten, og er medlem i Eurozine og Norsk tidsskriftforening.