Hans Herbjørnsruds skikkelser vendte altid tilbake til gjengrodde brønner, vannhull og myrer. Novellene hans var fulde av fortidens tilbakelagte grums.
Gunnhild Øyehaugs selvbevidste, legende tekster viser os, hvor underlig en konstruktion skønlitteraturen er.
I den 20. romanen om detektiven Varg Veum settes lakseoppdrett opp mot en høyere lov: Å verne naturen mot brutale overgrep.
Vidar Sundstøls Nattsang framstår som et oppmerksomt vitnesbyrd om det som er i ferd med å ødelegges foran øynene våre.
Bjørn Hatteruds bøker er studier i annerledeshet. I Blokka på Bjerke setter han det skakke og sære opp mot det vakre og vellykkede.
I 2023 er det 100 år siden utgivelsen av Nordahl Grieg og Nils Lies handlingsmettede påskelektyre.
INTERVJU. Et nytt forskningsprosjekt skal undersøke hvorfor poetene, romanforfatterne og dramatikerne handlet som de gjorde under Hitler-Tysklands okkupasjon av Norge.
FRA ARKIVET. God, bedre, best: Med sin bok om litteraturkritikk viser Erik Bjerck Hagen seg som en svoren tilhenger av smaksdommen.
ESSAY. I april er det 30 år siden den norske sjømannskirken i Cardiff ble gjenåpnet, etter en mangslungen kampanje som omfattet nordmenn, briter, prinsen av Wales, Hordaland fylkeskommune – og en verdenskjent forfatter.
ANMELDELSE. I Sara Johnsens framtidsroman har staten festet grep om menneskets seksualitet.
ANMELDELSE. I sine memoarer bretter Jan Grue og Ida Jackson ut den kroppslige skjørheten samfunnet vil at vi skal gjemme bort.
ANMELDELSE. Linn Ullmanns Jente, 1983 er best når den er konkret.