«Jeg mjauer mer enn jeg biter»

Foto: Eva Lene Gilje Østensen

BJØRGVINERS. Kristian S. Hæggernes er en av Norges mest produktive forfattere, og kommer nesten årlig med nye bøker – senest diktsamlingen Vekstsesonger. Vi utfordret skrivesfæren i nye retninger.

Kristian S. Hæggernes er født i Bergen i 1972. Han begynte å skrive da han gikk på U.Pihl videregående skole. Foto: Eva Lene Gilje Østensen

Kristian S. Hæggernes, hvilket dyr identifiserer du deg med, og hvorfor?

– Jeg identifiserer meg med katter, både huskatten og de rundt 40 øvrige artene i kattefamilien, men da på grunn av søvnbehovet, og ikke jaktinstinktet eller det morderiske lynnet. Jeg mjauer mer enn jeg biter.

Hvordan utfordrer du helst din litterære komfortsone?

– De siste tre årene har jeg sittet i Det litterære råd i Forfatterforeningen, og dermed hatt som oppgave å lese det som kommer ut av norsk skjønnlitteratur. Det har nødvendigvis dratt meg ut av min litterære komfortsone, og gitt meg mange positive overraskelser. Når det gjelder den litterære komfortsonen som skrivende, er jeg usikker. Jeg hører nok ikke til dem som mener at det helst skal være et helvete å skrive, heller ikke når jeg skriver om det ubehagelige.

Hvilket halv- eller helfabrikat er favoritten din på kjøkkenet?

– I oppveksten min arbeidet min far i en av bedriftene i Rieber-konsernet, som også eide Toro. Det hendte at de ansatte i andre firma prøvesmakte Toro-produkter som skulle lanseres, og de fikk også med seg en del hjem. Særlig kjøttsuppen har jeg et nostalgisk forhold til. Den hadde vi ofte som en lett middag på lørdagene, og smaken av den gjenoppvekker alltid gleden og spenningen over at tippekampen starter hvert øyeblikk.

Hvilket spørsmål har du alltid drømt om å bli stilt?

– Det avhenger nok av hvem som stiller spørsmålet, hvis det er snakk om en privat samtale. Når jeg må svare på spørsmål offentlig som forfatter, har jeg innimellom mareritt om spørsmål som stiller meg til veggs og avslører meg som en sjarlatan med store huller i dannelsen og et nokså begrenset intellekt.

Vagant tar både kritikken og arven etter Hemingway på alvor, og presenterer forfatteranmeldelser på seks ord – uten øvrige begrensninger. Vær så god!

– Madeleinekaken serveres tidligere enn du trodde.

Bjørgviners er en fast intervjuspalte der fem spørsmål blir stilt til aktuelle vestlandsforfattere.

Europa

Vagant er et skandinavisk tidsskrift for kritikk og essayistikk. Tidsskriftet har litteratur som utgangspunkt, tar for seg alle kunstarter og rommer også idédebatt og kulturjournalistikk.

Redaksjonen utgir fire numre i året, i tillegg til ukentlige oppdateringer av nettsiden. Første nummer utkom i 1988. Siden 2017 utgir redaksjonen tidsskriftet på egen hånd. Vi oppfordrer alle lesere til å tegne abonnement på papirutgaven.

Vagant redigeres etter Redaktørplakaten, og er medlem i Eurozine og Norsk tidsskriftforening.