Et dumt folk er et godt folk

Illustrasjon: Andreas Töpfer

VAGANT EUROPA. Den som brenner bøker, vil også brenne mennesker.

En scene har gjort sterkt inntrykk på meg: Hvordan nazistenes SA-tropper på Goebbels’ kommando brenner bøker på en plass i Berlin. Med Erich Kästner til stede. Også hans bøker blir brent.

Det må være en tragisk erfaring for en forfatter å se hvordan bøker man selv har skrevet blir tilintetgjort. Selv gikk jeg dessverre glipp av en slik «anledning». I den nylig publiserte årsrapporten fra den tyrkiske forleggerforeningen finner vi en liknende historie om tilintetgjøring av bøker:

For flere år siden, da jeg hadde sagt opp jobben i en avis på grunn av sensur, skrev jeg artikkelen «Man må venne seg til ensomheten». Der anklaget jeg mine kolleger for å tie. Teksten ble inkludert i en lesebok for tyrkiskundervisning i 8. klasse. Teksten er fri for politiske hentydninger, men navnet mitt var nok til å sverte boka. Det tyrkiske utdanningsdepartementet beordret destruering av 900 000 eksemplarer der teksten min var trykket. Bøkene ble tilintetgjort, teksten ble strøket og boka trykket på nytt. Det kostet staten omlag fem millioner kroner. Jeg var ikke til stede da bøkene ble destruert, men klarte å redde ut ett eksemplar som et minne.

I 1821 skrev Heinrich Heine: «Der man brenner bøker, vil man til slutt også brenne mennesker.» I Tyrkia skjedde det i omvendt rekkefølge. Sommeren 1993 gikk en bande som ville innføre sharia til aksjon og tente på et hotell der forfattere og intellektuelle avholdt et møte. 33 av dem omkom.

Nå står bøkene for tur.

Ifølge rapporten fra forleggerforeningen ble 30 forlag tvunget til å legge ned i løpet av fjoråret – begrunnet med at de «utgjør en trussel for nasjonal sikkerhet». Hundretusener av bøker ble konfiskert. Tusenvis av mennesker ble fengslet fordi de angivelig var i besittelse av bøker forfattet av medlemmer av illegale organisasjoner. Ifølge anklagen er Camus, Althusser og Spinoza blant disse «organisasjonsmedlemmene».

Da en rekke forskere ble sparket i fjor etter at de hadde undertegnet et fredsopprop, sa en universitetsrektor: «Tyrkias overlevelse sikres av det udannede, uvitende folket.»

Landet trenger ikke et slikt folk for å overleve, men det gjør åpenbart regjeringen. Derfor blir forfattere fengslet og bøker ødelagt. Kanskje ikke så overraskende i et land der presidenten har uttalt at «noen bøker er mer effektive enn bomber».

Stillheten rundt alle disse hendelsene er morderisk. Igjen er det på tide «å venne seg til ensomheten». En interessant detalj til slutt: I flere måneder har én bok toppet bestselgerlistene i Tyrkia: Stefan Zweigs Sjakknovelle. Hva kan vel grunnen være?

Først publisert i Die Zeit, 8. juni 2017. Oversatt fra tysk av Snorre Fjeldstad.

Can Dündar er tidligere sjefredaktør for den tyrkiske avisen Cumhuriyet. Etter avsløringer om hemmelige våpenleveranser ble han arrestert og siktet for spionasje. Dündar bor i dag i Tyskland og er sjefredaktør for internettplattformen Özgürüz. Hver uke skriver han i tyske Die Zeit om krisen i Tyrkia.

Europa

Vagant er et skandinavisk tidsskrift for kritikk og essayistikk. Tidsskriftet har litteratur som utgangspunkt, tar for seg alle kunstarter og rommer også idédebatt og kulturjournalistikk.

Redaksjonen utgir fire numre i året, i tillegg til ukentlige oppdateringer av nettsiden. Første nummer utkom i 1988. Siden 2017 utgir redaksjonen tidsskriftet på egen hånd. Vi oppfordrer alle lesere til å tegne abonnement på papirutgaven.

Vagant redigeres etter Redaktørplakaten, og er medlem i Eurozine og Norsk tidsskriftforening.