Den andre musikken i Berlin

Salen var fullsatt da Sæterbakken, Saariaho og Can Xue ble hedret i Tiergarten.


Alle fotografier: Katja Zimmermann.

Vagant_Katja_Zimmermann_4
Den norske og den finske ambassaden i Berlin inviterte til slipp av det nye Music & Literature lørdag 24. januar, i samarbeid med Vagant. Tidsskriftets femte nummer løfter frem Stig Sæterbakken, den finske komponisten Kaija Saariaho og den kinesiske forfatteren Can Xue gjennom et bredt utvalg tekster, både nyskrevne og oversatte.

Daniel Medin. (Foto: Katja Zimmermann.)
Daniel Medin. (Foto: Katja Zimmermann.)

Daniel Medin fra Music & Literature Magazine og Vagants Audun Lindholm hadde satt sammen kveldens program, som blant annet inkluderte et nærgående forfatterportrett ved Sæterbakkens redaktør gjennom 25 år, Herdis Eggen, og en nyskrevet hommage ved Svein Jarvoll, i tillegg til fremføringer av Sæterbakkens tekster oversatt til engelsk.

Vagant_Katja_ZImmermann_41
Camilla Hoitenga på fløyte og Anssi Karttunen på cello fremførte både sammen og hver for seg en rekke mindre verk av Kaija Saariaho med stor intensitet og fortolkende autoritet. For hvert stykke som ble fremført, var det som om flere og flere av overtonene ble hengende igjen i salen, bemerket noen etterpå. Ladet av Saariahos musikk fikk også tekstene som ble fremført nye innganger.

Anssi Karttunen. (Foto: Katja Zimmermann)
Anssi Karttunen. (Foto: Katja Zimmermann)
Camilla Hoitenga. (Foto: Katja Zimmermann)
Camilla Hoitenga. (Foto: Katja Zimmermann)

Arrangementet var fullbooket på forhånd. Nærmere 90 publikummere hadde funnet veien til Tiergarten og det såkalte Felleshuset.

Vagant_Katja_ZImmermann_16

Vagant_Katja_ZImmermann_32

Herdis Eggen. (Foto: Katja Zimmermann)
Herdis Eggen. (Foto: Katja Zimmermann)
Svein Jarvoll. (Foto: Katja Zimmermann)
Svein Jarvoll. (Foto: Katja Zimmermann)
Audun Lindholm. (Foto: Katja Zimmermann.)
Audun Lindholm. (Foto: Katja Zimmermann)

Vagant_Katja_ZImmermann_21
Vagant_Katja_ZImmermann_20

Vagant_Katja_ZImmermann_40
Det var Stig Sæterbakken som introduserte Music & Literatures redaktør Taylor Davis Van-Atta og Vagants Audun Lindholm i 2012. I mai 2013 arrangerte de to tidsskriftene en felles slippfest på Bar Babette i Berlin. Tilfeldighetene ville at lørdagens arrangement fant sted på dagen tre år etter Sæterbakkens død.

 

Europa

Vagant er et skandinavisk tidsskrift for kritikk og essayistikk. Tidsskriftet har litteratur som utgangspunkt, tar for seg alle kunstarter og rommer også idédebatt og kulturjournalistikk.

Redaksjonen utgir fire numre i året, i tillegg til ukentlige oppdateringer av nettsiden. Første nummer utkom i 1988. Siden 2017 utgir redaksjonen tidsskriftet på egen hånd. Vi oppfordrer alle lesere til å tegne abonnement på papirutgaven.

Vagant redigeres etter Redaktørplakaten, og er medlem i Eurozine og Norsk tidsskriftforening.